Aandacht voor je gehoor

Heb je het gevoel dat je gehoor niet meer helemaal optimaal is? Dan kan het slim zijn om een gehoortest te laten doen. Zo weet je of het wellicht tijd is om een gehoortoestel aan te schaffen.

gehoortesten

Voor een gehoortest kun je naar de huisarts of naar de audicien. Zij zullen controleren of het oor niet verstopt, ontstoken of beschadigd is. Vervolgens krijg je via een koptelefoon allerlei tonen te horen. Wanneer je deze hoort, druk je op een knopje. Zo wordt de gehoordrempel vastgesteld. Mocht het nodig zijn dan kan de audicien direct een gehoortoestel aanmeten voor één of beide oren. Audiciens zijn in de regel te vinden bij een speciaalzaak of een opticienketen. Vind je deze stap te groot? Dan is het mogelijk om thuis een test te doen via internet. In dit geval vul je meestal online een vragenlijst in, of je kunt zelf testen met een geluidstest. Naar aanleiding van geluidsfragmenten die je afspeelt op de computer of telefoon vul je dan de vragen in. Let wel op dat online testen een minder goed beeld geven, dus raadpleeg bij echte problemen altijd de huisarts of audicien.

Gehoorapparaten


Een gehoorapparaat, ook wel hoortoestel genoemd, is een klein elektronisch apparaat die het gehoor ondersteunt. Tegenwoordig zijn bijna alle hoortoestellen digitaal. Deze werken middels een chip, die analoge geluiden omzet in een digitaal signaal. Het meest gebruikte gehoorapparaat is de AHO: het achter-het-oor hoortoestel. Voor groter draagcomfort kun je ook kiezen voor een AHO met open aanpassing, die iets kleiner is. Er zijn ook hoortoestellen die je in het oor kunt dragen: IHO (in-het-oor) of CIC (completely-in-the-canal). De laatste zit zo ver in de gehoorgang dat deze bijna niet zichtbaar is. Wanneer je ook een bril draagt, kun je tot slot nog kiezen voor een hoorbril. Dit is een bril met een geïntegreerd hoortoestel.


Kosten


Vanuit de zorgverzekering worden de kosten voor een hoortoestel vaak gedeeltelijk vergoed. De voorwaarde is dan dat het gemiddelde gehoorverlies groter is dan 35 dB. Een bezoek aan de audicien is in veel gevallen gratis. Daar krijgt u altijd advies op maat.

Oor, Oorschelp, Luisteren, Luister Naar, Luisteraars