Stortbelasting & stortpunten bepalen bij transportbanden

De plaats waar de stortgoederen voor het eerst op de transportband terecht komen wordt het stortpunt van de transportband genoemd. Op dit punt wordt vaak de transportband extra zwaar belast. Hoe zwaar dit is, is afhankelijk van de stortgoederen. Hierdoor is het ook noodzakelijk om dit stortpunt te verstevigen zodat er geen onnodige slijtage aan de transportbanden ontstaat. Als je een transportband gekocht hebt bij Van Trier vraag daarna ook nog even na wat de stortbelasting bedraagt.

Stortpunt ondersteunen op verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren waarop een stortpunt ondersteund kan worden:

  • Ondersteuningsrollen: ondersteuningsrollen worden aan de transportbandinstallatie gemonteerd om deze te ondersteunen. Dit kan bestaan uit een een vlakke variant of een variant met rubberen steuning.
  • Ondersteunen met impactbars: wordt de transportband op het stortpunt voornamelijk belast met zware producten zoals steen of grind? Dan kunnen de impactbars ervoor zorgen dat er geen verdere slijtage aan de transportband en het frame komt. Dit resulteert uiteindelijk ook in minder onderhoudsbeurten.
  • Glijplaat plaatsen: door het plaatsen van een glijplaat wordt er niet direct het stortpunt ondersteund. Deze is vooral goed om te plaatsen omdat het verder geen sporend effect achterlaat.

Waarom extra ondersteuning geven aan de stortpunten?

Het grote voordeel van extra ondersteuning bieden aan stortpunten is dat de transportband langer mee kan gaan. Op de lange termijn kun je dus behoorlijk wat geld besparen. Daarnaast is het ook voor de korte termijn interessant omdat je eigenlijk direct minder onderhoudsbeurten nodig hebt en dus ook de onderhoudskosten van de transportband gemakkelijk kan drukken.

Wanneer extra ondersteuning bieden aan je transportband?

In de sector waar veel gerecycled wordt of te maken heeft met bulken zand of grind wordt het vaakst ingezet op extra ondersteuning. Hierbij is het belangrijk niet alleen te focussen op het stortpunt, maar uiteraard ook op de algehele kwaliteit van de transportband. Laat daarom ook regelmatig je transportband nakijken of alle onderdelen nog naar behoren werken.