Wat is een koortslip?


Wat is een koortslip?

Heeft u ook last van koortslippen? Hoe herkent u koortslippen? Tijdens een koortslip ontstaan, meestal vrij plotseling, doorzichtige, vochthoudende blaasjes op de lip. Na enkele dagen barsten deze blaasjes open en ontstaan er wondkorstjes en kloofjes. De plekjes hoeven zich niet alleen op de lippen te bevinden. Ook de neus, kin en de schouders of dijbeen is mogelijk. Het schoonmaken van de handen na een aanraking van de blaasjes is belangrijk om ontsteking te vermijden.

Alles over koortslippen

Wat is een koortslip, hoe wordt het veroorzaakt, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Allemaal vragen waar mensen met een mogelijke koortslip mee te maken krijgen. Voor wie meer wil weten: Koortslippen.info (koortslip) geeft diverse informatie over koortslippen.

Herpes simplex – besmettelijk virus

Hoe ontstaat een koortslip? Koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes simplexvirus. Het herpesvirus is een virus dat zich via slijm verspreidt. Het eerste contact gebeurt meestal op kleuterleeftijd. Het kan zich voordoen bij schraal weer, streng vriesweer, felle zon of afgenomen weerstand. Meestal wordt het virus actief bij ziektes zoals koorts, vandaar de naam: koortslip. De infectie die opgelopen wordt, geneest, maar het virus verdwijnt nooit uit uw lichaam.

Specialist inschakelen bij koortslip

In het algemeen gaat een koortslip vanzelf weer over. Het is dan niet noodzakelijk om een deskundige te bezoeken. Echter, wanneer de blaasjes na een paar weken nog niet over zijn, is het aan te raden om toch een arts te bezoeken. Het kan zijn dat bacteriën in de blaasjes zijn gekomen en dat deze nog een extra besmetting hebben veroorzaakt. Ook als het vocht in de blaasjes niet helder van kleur is, is het verstandig om een specialist te raadplegen.

Koortslip voorkomen

Hoe kan een koortslip worden voorkomen? De enige manier om een koortslip te voorkomen, is de oorzaken van de koortslippen te reduceren. Koortslip voorkomen door lippenbalsem te gebruiken, vooral op wintersport en in de zomer. Verder is een goede weerstand een vereiste om een koortslip te voorkomen. Dus gezond eten, genoeg bewegen en voldoende slapen. Gebruik handdoeken en voorwerpen niet samen met een andere persoon.